onsdag den 7. september 2011

Hvordan ser man forskel på en nisse og julemandenJeg har hørt at nisserne i gamle dage boede ude på landet, hvor de sov i stalden. Dengang kaldte man nissen for Niels eller Nis. Omkring år 1500 begyndte man at kalde ham for Nisse i Sønderjylland og det bredte sig derefter til resten af Norden.

Julemanden og Nissen minder meget om hinanden når man kigger på dem. Der er dog nogle ting som man kan kende den gammeldags Nisse fra julemanden på. Nisser går primært i gråt tøj med en høj rød spids nissehue UDEN kvast. Nogle af nutidens nisser, som f.eks. Pyrus fra julekalenderen har deres helt egen stil. Pyrus har været trend sætter med kasketskygge på nissehuen og hans Nissetype er en som vores børn kan forholde sig til og kender.

Gamle dages Nisser og nutidens Nisser elsker risengrød med en smørklat.

I dag har vi ikke kun Nisser som Pyrus, vi har også drillenisser som både bevæger sig rundt og laver sjov og ballade i hjemmet, i børnehaven og ikke mindst i vuggestuen og børnehaveklassen. Min søn havde også en drillenisse med hjem da han gik i børnehaveklasse og børnehave, de vakte meget stor begejstring hos min søn. Som voksen var en del af mit ansvar at Nisserne rent faktisk fik drillet uden at min søn vidste det på forhånd... min søn var blevet instrueret af de voksne i institutionen om hvad han kunne få Nisserne til. Alt i alt en sjov oplevelse for os begge, som vi savnede da Nissen skulle afleveres tilbage, så næste barn kunne få ham/hende med hjem. Sammen med Nissen var der en bog, så den voksne kunne skrive hvad Nissen havde lavet af narrestreger og det blev så læst op næste dag for alle børnene.

Vi var så heldige en dag at være i en butik der solgte nøjagtig de nisser som de havde brugt i institutionerne og så købte vi vores egne. Så vi har vores helt egne drillenisser nu og de har nu boet hos os i ca. 7 år og de driller skam stadig...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar